meni

Blister dijamant - večnost na dar
Ideje za najlepši poklon za Dan zaljubljenih
Zašto se odlučiti za verenički prsten po porudžbini
Verenički prsten sa morganitom - dragulj koji svi kupuju ali o kom se malo priča
Horoskop i drago kamenje - skrivena značenja
Večni komadi nakita - idealan poklon za godišnjicu veze ili braka
Kako izabrati savršen nakit za mladu
Mesto gde magija počinje
Gde kupiti verenički prsten - šta treba da znate
Da li je minimalistički nakit trend decenije?
Kako da odaberete svoj par klasičnih dijamantskih minđuša
Zašto se rubin smatra draguljem kraljeva?
Zadivljujuća kolekcija dragulja Elizabete II i zašto je neverovatna
Evo kako nakit povezuje drevnu Vizantiju, Egipat i Bahrein
Ovo je priča o dijamantima boje čokolade
Crni dijamanti
Kako nas je inspirisala Odri Hepbern
Nakit za decu - trend i tradicija u jednom
Blistavi rekorderi - ovo su najveći dijamanti na svetu!
Kako nositi nakit u sezoni 2018 - saveti sa svetskih pista
Neobične i jedinstvene tradicije nošenja nakita u svetu
Kako odabrati savršeni verenički prsten
Kako uklapati nakit i šminku - zablistajte u svakoj prilici
Kakav nakit nositi na poslu
Da li burma treba da prati stil vereničkog prstena?
Kako je Rose Gold postala ozbiljna konkurencija žutom i belom zlatu
Kako nastaje dijamant - od rude do prstena na ruci
Simbolika vereničkog prstena - kako je nastala ova tradicija
Neverovatna priča o vereničkom prstenu koji je krasio ruku ledi Dajane
Put bisera: od školjke do vaše omiljene biserne ogrlice
Održavanje i čišćenje dragog kamenja
Odlike dragog kamenja i kako prepoznati kvalitet
Saveti za održavanje nakita
Kako se označavaju plemeniti metali
Moderni glamur
Nakit Misis
Tanzanit
Dijamant
Morganit
Ametist
Safir
Akvamarin
Smaragd
Rubin
Nakit za mame i decu Le Bebe
Anti diamond devojka
Nakit i elegancija
Cena ili kvalitet?
Eternity prsten
Vaš lični savetnik
Vodič za džentlmene
Burme od roze zlata
O dijamantima
Kako izabrati verenički prsten?
Invisible setting
Drago kamenje
Boje zlata
Na kojoj ruci se nosi verenički prsten?
Burme od belog zlata
Anatomske burme
Burme sa keramikom

Svet nakita

Simbolika vereničkog prstena - kako je nastala ova tradicija

Tradicija darivanja vereničkog prstena očuvala se kroz istoriju i vekove sa manje ili više izmena, ali značenje je ostalo isto: ljubav poklonjena posebnoj osobi sa kojom želite da provedete ostatak života.

Verenički prsten je detalj bez koga se prosidba ne može zamisliti,i koji simboliše obećanje ljubavi posebnoj osobi. Ovaj običaj veridbe je nastao veoma davno, i toliko se proširio da na svoje varijacije nailazi u brojnim zemljama širom sveta.

 

Gde i kada nastaje tradicija?

Smatra se da je običaj sličan darivanju vereničkog prstena pri prosidbi nastao još u drevnom Egiptu, odakle su ga preuzeli Grci, ali prve pouzdane tragove pronalazimo kod starih Rimljana.

Verenički prsten se tada poklanjao voljenoj devojci, kao simbol ljubavne veze i ugovora između ljubavnog para, i obećanje da će uslediti i brak - ukoliko ga devojka prihvati.

Pristanak se morao osvedočiti i javno: na venčanju, tokom razmene burmi.

Prema drevnim običajima, smatra se da verenički prsten treba da se nosi na domalom prstu leve ruke. Jedno vreme, verovalo se da tuda prolazi “vena ljubavi” (vena amoris) koja ide direktno do srca. Tako je verenički prsten predstavljao podsećanje na ljubav, da izabranik srca konstantno bude prisutan u mislima.

Verenički prsten kroz istoriju

Običaj nošenja specijalnog nakita koji simbolizuje vezu sa izabranim partnerom je star i rasprostranjen širom sveta, mada se u različitim krajevima i kroz vreme neznatno razlikuje.

Stari Rim: prsten za dom i prsten za javnost

U zabeleženoj kolevci ovog običaja, nailazimo na tradiciju koja je najsličnija današnjoj: budućoj nevesti poklanjaju se dva prstena. Gvozdeni se nosio kod kuće, a zlatni je bio čuvan za izlaske u javnost.

Srednji vek: neraskidivo obećanje

Prema vizigotskim zakonima, tokom ceremonije veridbe darivao se prsten kao simbol nepisanog dogovora koji se ni pod kakvim okolnostima ne može prekršiti.

Od renesanse do danas: narastajuća popularnost dijamanata

Prvi verenički prsten sa dijamantom poklonio je Maksimilijan Prvi svojoj budućoj supruzi Mariji od Burgundije. Jedno vreme, bili su popularni i prstenovi sa urezanim natpisima sa unutrašnje strane i višedelni prstenovi, a tokom viktorijanskog doba počinje uzlet dijamantskog vereničkog prstenja, gde među aristokratskim i rojalnim porodicama poklanjanje dijamantskog prstena postaje norma.

Dijamantsko prstenje bilo je rezervisano za bogatije slojeve, a intenzivnijim iskopavanjem postajalo je sve popularnije. Prekid se dešava tokom Svetskih ratova i Velike ekonomske krize s kraja dvadesetih godina XX veka, da bi se nakon II svetskog rata popularnost vratila na velika vrata.

Danas većina ljudi za ovu priliku može i rado izdvaja nešto novca - ipak je u pitanju poseban dan, a postoje i manji komadi pristupačnih cena, koje je dodatno spustila serijska proizvodnja u industriji. Pored toga, kod nas ne postoji nikakva obaveza da verenički prsten ima dijamant, niti je to uvek običaj - postoje prelepi modeli vereničkog prstenja od plemenitih metala i drugog dragog kamenja.

Verenički prsten u srpskim običajima

U našoj zemlji postoje posebni običaji vezani za veridbu i poklanjanje prstena. Ona nije pravno regulisana, već je isključivo deo tradicije, a takođe ne treba mešati prosidbu i veridbu!

Prosidba je događaj koji prethodi, kada momak u intimnoj atmosferi uputi sudbonosno pitanje voljenoj devojci. Onda sledi i veridba, nekada presudna za budući život potencijalnih mladenaca.

Prilikom veridbe, koja se tradicionalno odvija u mladinoj kući, upoznaju se članovi najuže porodice i roditelji. Tada mladić od oca svoje devojke traži njenu ruku, i kada otac odobri sklapanje braka, na ruku buduće supruge stavlja verenički prsten. Potom se vrši i darivanje, koje se danas najčešće ostavi za sam dan venčanja, a potom i proslava za bogatom trpezom uz muziku.

Nošenje vereničkog prstena: ukras ili dokaz ljubavi?

Verenički prsten se nosi od trenutka prosidbe do venčanja, kada se skida da bi do izražaja došla burma.

Mlada može odlučiti da ga nosi u posebnim prilikama, ili da ga stavi preko vereničkog prstena - što simboliše transformaciju veridbe u brak. Moguće je i spojiti burmu i verenički prsten u jedan, kako bi se oba nosila stalno i istovremeno. Verenički prsten se može nositi i na jednostavnom lančiću, ukoliko je tako jednostavnije zbog manuelnog rada.

Smatra se da se burma nikada ne skida, jer je simbol vernosti koji svima poručuje da ste emotivno zauzeti, a verenički prsten nosi se u javnosti do venčanja, a nakon njega kao posebno drag ukras.

Više o nošenju vereničkog prstenja možete pročitati u ovom tekstu, a ako razmišljate da ovim događajem obeležite sopstvenu vezu - potražite savršen verenički prsten baš u Personal Zlatari.

ostali tekstovi

Blister dijamant - večnost na dar

Blister brilijant (dijamant) izbrušen posebnom tehnikom u koju se ulaže mnogo vremena i truda, jedinstveni je komad koji prelama svetlost kao začaran i privlači poglede. To je poklon koji se može darivati u svakoj prilici, a univerzalnost, neprolazna vrednost i kvalitet razlikuju ga od ostalih „ sitnica” koje dolaze i odlaze. Dijamant u blisteru izrađen ovom tehnikom je poklon sa kojim ne možete pogrešiti: podarite ga voljenoj osobi da obeležite poseban događaj, jubilej ili izrazite svoju večnu ljubav i odanost. Odaberite neku od 12 različitih veličina blister dijamanta zapečaćenog u ele ...

CEO TEKST

Ideje za najlepši poklon za Dan zaljubljenih

Kupovina poklona za Dan zaljubljenih ume da bude jako stresna, naročito ako ste u potrazi za poklonom bez premca, koji će voljenoj osobi pokazati koliko vam je stalo. Međutim, verovali ili ne, baš takvih poklona je jako malo, i nije dovoljno uzeti čokoladice, cveće ili odvesti dragu na neko posebno mesto, ako zaista želite da pokažete svoju ljubav i posvećenost. Zašto je to tako? Za početak, ništa ne pokazuje koliko vam je zaista stalo kao komadić nečega večnog i ne potrošnog, nečeg kao što je elegantno izbrušen komad nakita. Saznajte zašto je nakit poklon koji ...

CEO TEKST

Zašto se odlučiti za verenički prsten po porudžbini

Već vam je poznato da ime zlatare Personal potiče upravo od našeg usmerenja da nakitu pružimo lični pečat, VAŠ pečat, zbog kog ćete uvek pamtiti trenutak kad ste neki komad poklonili (ili dobili na poklon). I ne samo to, na taj način taj prsten, ili bilo koji drugi komad nakita više nije običan, već je nešto što ste vi zamislili, osetili i zavoleli, i na kraju nama dopustili da za vas i napravimo. U nastavku teksta želimo da vam predočimo zašto verujemo da je “dizajn po porudžbini” vereničkog prstena prava odluka, i inspiracija za vas da pustite mašt ...

CEO TEKST

Verenički prsten sa morganitom - dragulj koji svi kupuju ali o kom se malo priča

Jeste li već čuli za morganit? Ovaj dragi kamen ne tako poznatog ni imena ni izgleda je zapravo postao jako popularan u poslednje vreme, a verujte nam, njegov jedinstveni izgled to svakako opravdava. Vereničko prstenje sa morganitom je doživelo pravi bum među mladim parovima koji za svoju veridbu žele nešto nesvakidašnje, ali opet da može da se meri sa ultimativnim dijamantom. Ako vas zanima o čemu je reč i kako izgleda ovaj neobični dragi kamen, ili vas generalno zanima nešto više vezano za vereničko prstenje sa ovim draguljem, pogledajte nastavak teksta. Kakav je kamen morgani ...

CEO TEKST

Horoskop i drago kamenje - skrivena značenja

Verovatno ste do sad, makar iz zabave, pogledali koji dragi kamen bi najviše odgovarao vašem horoskopskom znaku, ali da li ste znali da ova priča zapravo ima neku vrstu naučnog pokrića? Naime, drago kamenje koje se povezuje sa horoskopskim znakovima se još naziva i astralno drago kamenje. Kao što i sami znate, reč “astralno” potiče od astrologije, koja je od davnina predstavljala važan deo holističkog učenja i verovanja. Astrologija nije nauka, već se radije može reći da je pseudonauka, i originalno je nastala kao način koji bi olakšao kazivanje vremena. Naravno, ...

CEO TEKST

Večni komadi nakita - idealan poklon za godišnjicu veze ili braka

Ovi datumi, kao što znate, nikako nisu obični. Kao što ni rođendani nisu obični, kao što ni venčanja nisu obična, kao što nijedan datum koji nas neki način vezuje za nama voljenu osobu nije običan. Naravno, taj datum uopšte ne mora da ima neki poseban, opšte prihvaćen razlog zbog kog se obeležava, već može da bude nešto sa sasvim lično, što možete da proslavite na sva zvona, ili sačuvate samo između vas i osobe sa kojom i zbog koje slavite. Takvi datumi su upravo godišnjice. Sve moguće godišnjice. Godišnjice globalno gledajući uop&sca ...

CEO TEKST

Kako izabrati savršen nakit za mladu

Kada je reč o stilu, svi se mi trudimo da tu i tamo prekršimo po neko “pravilo”, naročito one među nama koje inače teže avangardnijim i alternativnijim pravcima u odevanju, što automatski uključuje i nakit. I pored postojanja slobode u izražavanju, i želje da ostanemo ono što jesmo i na taj najsposebniji dan u našim životima, postoje i neka manja, stilska pravila koja su tu, ne da bi vas ograničila, već da bi vam pomogla da na ovaj dan izgledate najbolje moguće. Naravno, istina je da će vaša venčanica najviše upadati u oči, ali pravi dodaci će samo upotpun ...

CEO TEKST

Mesto gde magija počinje

Kutija za nakit predstavlja nešto posebno za svaku ženu. Ova kutija u sebi sadrži prošlost, sadašnjost i budućnost, a svaki komad nakita je priča za sebe. Svaki prsten, minđuša i ogrlica predstavljaju odjek jedne posebne priče ili događaja, bilo iz vašeg života, života vaših roditelja, bake ili deke, ili budućih života koje ćete tek dotaći, i koji će potom naslediti dragocenosti iz vaše kutije za nakit. Međutim, u ovom tekstu ne želimo da pišemo o kutiji za nakit, već upravo o dragocenostima iz kutije, o tom jedinstvenom, posebnom nakitu. Onom nakitu koji ...

CEO TEKST

Gde kupiti verenički prsten - šta treba da znate

Kupovina vereničkog prstena nije isto što i kupovina ruže, poklanjanja iskustva kao što je putovanje ili večere na nekom lepom mestu, a sasvim sigurno nije isto što i kupovina običnog prstena. Verenički prsten je komad nakita koji od svih verovatno ima najveću, i najlepšu simboliku. Ovim činom u suštini poklanjate sebe, a ne samo delić vaših emocija, i zbog toga je izbor vereničkog prstena poduhvat koji se mora shvatiti ozbiljno. Jasno je da znate da ćemo vam reći da dođete kod nas kako biste svoju potragu i počeli i završili na pravom mestu, ali upravo zbog to ...

CEO TEKST

Da li je minimalistički nakit trend decenije?

Današnji trendovi u nakitu idu rame uz rame sa evolucijom u modi: sve je dozvoljeno. XXL komadi sa dragim kamenjem koegzistiraju sa retro i starinskim, klasičnim, ili, u ovom slučaju, minimalističkim nakitom. Kao što vam je verovatno poznato, minimalizam je trend koji zagovara nakit koji manje privlači pažnju, što ga samim tim čini jednostavnijim za nošenje i uklapanje sa odevnim kombinacijama. Ali kako je ovaj trend počeo? U poslednje vreme na snazi je moto “manje je više”, pre svega zbog toga što je ovakav nakit mnogo lakše kombinovati sa bilo koji ...

CEO TEKST

Kako da odaberete svoj par klasičnih dijamantskih minđuša

Od kad smo ih proglasili za večne, što oni i jesu, dijamanti predstavljaju obavezan deo kutije za nakit svake žene od stila, i to pre svega zato što njihova dominacija klasikom u modi i detaljima koji je prate im omogućava da apsolutno nikad ne izađu iz trenda, kao i da uvek budu bezbedna luka za trenutke kada nemate inspiraciju da eksperimentišete. Dijamanti ne gube vrednost, pa takođe znate da ste, pored kupovine prelepog ukrasa, napravili i dobru investiciju. Kao što verovatno i sami znate, pored prstenja sa dijamantima, postoji još jedan klasičan komad nakita koji je nez ...

CEO TEKST

Zašto se rubin smatra draguljem kraljeva?

Vatreno crveni rubin - moglo bi se reći da ovaj kamen u svetu dragulja zauzima posebno mesto. Čak i naša duga istorija svedoči o tome da je rubin bio najdragoceniji dragulj, pa se čak i u Bibliji može videti zapis koji poredi cenu mudrosti sa cenom rubina. U Indiji, riubin je poznat pod nazivom “ratnaraj” što na drevnom sanskritu znači “kralj među draguljima”. Možda ste već i čuli, ali rubinu se pripisuju mnoga svojstva i značenja, koja su uglavnom asocirana sa snagom i moći, ili simbolikom na koju navodi sama crvena boja ovog kamena. Ali upravo to je pitanje, da li je bo ...

CEO TEKST

Zadivljujuća kolekcija dragulja Elizabete II i zašto je neverovatna

Prema definiciji, nakit britanskog monarha predstavlja tijare, ogrlice, minđuše i broševe koji su deo i njihovih privatnih kolekcija. Kao što znate, sadašnji monarh Ujedinjenog Kraljevstva je Elizabeta II, a kad je u pitanju nakit koji poseduje i nosi, postoji niz pravila koja mora da ispoštuje. Tako na primer, za svoje krunisanje 1953. godine je nosila krunu Svetog Edvardsa, a za prvo godišnje zasedanje Parlamenta uvek nosi Imperijalnu državnu krunu. Prema tradiciji, kraljevski dragulji nikad ne napuštaju Englesku, zbog čega, kad se kraljica sprema da napusti ...

CEO TEKST

Evo kako nakit povezuje drevnu Vizantiju, Egipat i Bahrein

Da li znate da se prvi nalaz nakita ikada pronađen datira u vreme od pre 25000 godina? U pitanju je jednostavna ogrlica napravljena od riblje kosti, pronađena u jednoj pećini u Monaku. To možda nije ogrlica optočena draguljima, ali se iz konteksta nalaza vidi se da jeste imala ukrasnu svrhu, i u to vreme, verovatno neslućenu vrednost. Možda je pripadala nekom šamanu, ili možda nekoj princezi, što verovatno nikad nećemo saznati, ali ono što definitvno znamo jeste da je čak i u samim počecima čovečanstva, ukrašavanje bilo jako značajno. Naravno, nošenje nakita nekad i sad je d ...

CEO TEKST

Ovo je priča o dijamantima boje čokolade

Kad pomislite na dijamante, najčešće ćete pomisliti na providan draguljkoji prelama svetlost na milion načina, i sigurno vam neće pasti na pamet dijamant braon boje, zar ne? Međutim, postoji veliki broj komada nakita optočenih upravo braon dijamantima čija je glavna karakteristika sposobnost da najklasičniji komad nakita transformišu u nešto posebno i unikatno. Braon dijamanti se često još nazivaju i dijamantima boje čokolade, šampanjca ii konjaka, što često zbunjuje ljude bez potrebe, jer je reč samo o različitim nijansama braon dijamanta, ali više o tome i po ...

CEO TEKST

Crni dijamanti

Veliki broj ljudi čak ni ne zna u kojim bojama sve prirodni dijamanti postoje, već su uglavnom upoznati sa klasičnim, bezbojnim dijamantom, eventualno varijacijama u pink nijansi, svetlo plavoj, duboko plavoj, narandžastoj i tako dalje, ali nikad crnoj. Zašto? Pa, većini ljudi se čini da su crni dijamanti veštački, tj. da se ne mogu naći prirodno u toj boji, pa samim tim da nije ni vredno ulagati u njih, jer se ne isplati. Međutim, baš naprotiv, crni dijamanti ne samo da se mogu naći u prirodi, već su i u potpunosti drugačiji od drugih, providnih dijamanata. Crni dijamanti se smatraju i ...

CEO TEKST

Kako nas je inspirisala Odri Hepbern

Svi znate ko je Odri Hepbern, bilo da ste uživali da je gledate u fillovima, ili vam je zapala za oko kao modna i stilska ikona. Ona je inspiracija mnogima, od profesionalaca u industriji mode i dizajna, do laika i poštovaca industrija o kojima je reč. Kada govorimo o ikonama stila, Odri Hepbern ubedljivo prednjači, budući da je prepoznatljiva ne samo zbog svoje mile lepote, već pre svega zbog zbog svog jedinstvenog stila, koji je za kratko vreme postao klasika. Ako vas zanima kako nas je ova čuvena glumica inspirisala, i to ne samo nas, već i mnoge druge, u nastavku teksta možete saznati kako na&sca ...

CEO TEKST

Nakit za decu - trend i tradicija u jednom

Sve je veći broj roditelja, ali i baka i deka, koji svojoj deci i unucima kupuju nakit, i to ne od plastične fele, već kvalitetan nakit od plemenitih metala, neretko optočen dragim kamenjem. Na osnovu ovoga bi se reklo da je u pitanju novi trend, ali da li je? Možda deluje da se iza ovog čina krije želja novopečenih roditelja da pokažu svoj materijlani status, pa im je potreban izgovor za kupovinu skupog poklona za bebicu, ali zapravo nije tako, jer darovanje beba nakitom postoji u tradiciji mnogih kultura, i to ne samo savremenih, već i drevnih, od kojih je sve, naravno, i počelo. Današnji najpopularniji ...

CEO TEKST

Blistavi rekorderi - ovo su najveći dijamanti na svetu!

Dijamanti nam dolaze iz prirode u najrazličitijim oblicima, bojama, ali i veličinama - a ovo su najveći komadi ikada pronađeni! Kada je u pitanju drago kamenje, najveću slavu i glamur nose dijamanti. Njihova prirodna veličina varira od sasvim majušnih, zatim su tu obrađeni brilijanti, a u istoriji su poznati krupni, dragoceni komadi koji se prodaju za vrtoglave iznose, iz dubina južnoafričkih rudnika. Ovo su dijamanti - rekorderi, najveći i najlepši komadi ikada pronađeni. #1 Cullinan diamond Kulinan je najveći sirovi dijamant draguljarskog kvaliteta ikada pronađen! Džepnim nožićem ga je iskopa ...

CEO TEKST

Kako nositi nakit u sezoni 2018 - saveti sa svetskih pista

Pogledajte kakve nam trendove u nošenju nakita donosi ova godina i kako ih uklopiti u svakodnevne i svečane kombinacije, za stil oplemenjen modernim asesoarima! Letnja sezona donosi osveženje i u modnim trendovima: motivi cveća i mora, blistavi lančići i krupne minđuše najavljene su kao sezonski hit na modnim pistama širom sveta, u Parizu, Njujorku i Milanu. Modeli su uz ekstravagantne kombinacije prošetali detalje koje i vi možeti poneti u svakoj prilici - istražite ih do detalja! Leto u znaku cveća Najveći hit najavljen za leto koje već traje jesu komadi inspirisani buketima, ba&s ...

CEO TEKST

Neobične i jedinstvene tradicije nošenja nakita u svetu

Otkrijte posebne tradicije nošenja nakita koje nam dolaze sa različitih strana sveta! Nakit se u celom svetu nosi kao ukras, prikaz društvenog statusa, bogatstva i kao odraz verovanja i ličnog stila. Ovaj nakit ima posebnu priču i poreklo koje se vezuje za jedinstvene običaje i tradicije. Irski Claddagh prsten: oživljavanje tradicije Ljubav, vernost i prijateljstvo - claddagh prsten svojim ljupkim oblikom simbolizuje ove vrednosti na veoma poseban način. Ovo prstenje pravi se u obliku ruku (prijateljstvo) koje zajedno drže srce (ljubav), a na srce je postavljena kruna - simbol odanosti. Smatra s ...

CEO TEKST

Kako odabrati savršeni verenički prsten

Prosidba je čin koji otpočinje pravim rečima, a krunisan je prstenom koji savršeno oslikava vašu ljubav. Reči će doći same od sebe, a Personal se stara da odaberete onaj pravi verenički prsten za devojku iz snova. Veridba je događaj koji će vaša verenica sa uživanjem prepričavati svima u danima iščekivanja svadbe, i zato joj treba posvetiti punu pažnju. Uz savršeno mesto i vreme, dolazi i verenički prsten koji treba da je oduševi. Pored procene oblika i kvaliteta kamena na vereničkom prstenu, evo i saveta kako da odaberete prsten koji je neće ostaviti ravnodušnom, ...

CEO TEKST

Kako uklapati nakit i šminku - zablistajte u svakoj prilici

Devojke i dame ulažu veliki trud u uklapanje nakita sa odećom i frizurom - da li pri tome treba uzimati u obzir i šminku? Stil je vidljivi produžetak ličnosti, i njime čovek poručuje mnogo i pre nego što progovori. Pravi odabir odeće i detalja može učiniti velike stvari, a treba obratiti pažnju na svaki aspekt izgleda. Kada je u pitanju šminka, važno je izgledati čisto i uredno, a za sve ostalo pustite mašti na volju! Uklapanje šminke sa odećom tj. odevnim kombinacijama i nakitom zavisi pre svega od Vaše mašte i želja, a ukoliko niste voljni da previše ekspe ...

CEO TEKST

Kakav nakit nositi na poslu

Otkrijte kako nositi prave kombinacije dobrog nakita na poslu - za dobar izgled u svakom trenutku. Nakit na poslu - šta je dobro, koliko je previše, i da li uopšte brinuti o tome? Odgovarajući detalj može istaći vaše kvalitete na pravi način i ostaviti utisak profesionalne osobe sa ukusom, i zato pročitajte naše smernice.

CEO TEKST

Da li burma treba da prati stil vereničkog prstena?

Verenički prsten je prva izjava predane ljubavi i želje da se život provede zajedno - njegova lepota i uspomena na najznačajniji trenutak u životu jednog para čini da želite da ga nosite stalno. Na red kasnije dolazi i burma, sa tradicionalnom porukom da ste za sve druge nedostupni. Ova dva prstena možete nositi odvojeno i zajedno, po sopstvenoj želji, a uz pomoć saveta Personal zlatare odredite kako bi to moglo da izgleda u Vašem slučaju.    

CEO TEKST

Kako je Rose Gold postala ozbiljna konkurencija žutom i belom zlatu

Topla i jedinstvena ružičasto - zlatna boja prelila se u trendove u svakoj mogućoj oblasti tokom prethodnih nekoliko godina; od tehnologije do farbanja kose, Rose Gold je moderan akcenat na asesoarima oba pola - a jedinstvena boja starija je nego što mislite! Nijansa za kojom je poludeo ceo svet potisla je u drugi plan zlato drugih boja i može se naći na svakom koraku. Popularnost Rose Gold boje počela je oko 2014. godine, ali još uvek ne jenjava, naročito u dizajnu nakita i dekorativnih predmeta.Saznajte kako je ova pomama započela, i kako je ružičasto zlato osvojilo naša srca!   ...

CEO TEKST

Kako nastaje dijamant - od rude do prstena na ruci

Da li Vas zanima kako nastaje jedan od najlepših dragulja na svetu? Dijamant je jedan najvrednijih i najomiljenijih ukrasa koji se koristi pri pravljenju predivnih komada nakita, a takođe i najtvrđi dragi kamen na svetu.Do trenutka kada ugledate savršen dragulj na divnom prstenu koji će krasiti Vašu ruku ili ruku drage osobe, od trenutka kad se taj dragulj formirao, proces je veoma dug, a u ovom tekstu ćete saznati kako nastaje dijamant i kako on izgleda od samog začetka, pa do trenutka kad je izložen u Vašoj omiljenoj zlatari.

CEO TEKST

Neverovatna priča o vereničkom prstenu koji je krasio ruku ledi Dajane

Iza svakog dragocenog komada nakita koji je tokom vremena poprimio kultni status, postoji ljubavna priča koja još više doprinosi njegovom značaju, ali i lepoti. Prsten o kome ćemo Vam pričati krasio je ruku jedne od najvoljenijih princeza u istoriji, i čuva sećanje na nju do današnjeg dana. Znamo da je vereničko prstenje simbol večne ljubavi, i da se poklanja osobi sa kojom želimo da provedemo ostatak života. Ovo je upravo jedan od takvih komada nakita, koji su nastali sa namerom da se poklone zaista posebnoj ženi, zbog čega ga i prati dirljiva ljubavna priča, potvrđena istorijom. U pitanju ...

CEO TEKST

Put bisera: od školjke do vaše omiljene biserne ogrlice

Malo sedefno blago koje kriju školjke jedan je od omiljenih ukrasa i rado se nosi od davnina, u svim krajevima sveta. Biseri prelaze dugotrajan i specifičan put od svog začetka do premijere na ogrlicama, minđušama i drugom nakitu, i upravo je to ono što ih čini posebnim. Saznajte kako nastaju biseri, i na koji način postaju omiljeni deo Vašeg nakita.

CEO TEKST

Održavanje i čišćenje dragog kamenja

Za one koji svom zlatnom nakitu ili nakitu od drugih plemenitih metala žele da dodaju malo živosti i lepote - ugradnja dragog kamenja je idealan način da to uradite. U najrazličitijim, blistavim bojama i komadima koji prelamaju svetlost možete čuvati dragu uspomenu na važnu osobu, poseban datum ili jednostavno stilski oslikati deo svoje ličnosti. Od blistavih, dragocenih dijamanata do mističnog i zadimljenog, ljubičastog ametista - održavaju se različito i prija im drugi vid skladištenja, u zavisnosti od čvrstine i otpornosti. Sledi uputstvo za održavanje različitih vrsta dragog kamenja, uz dodatne nap ...

CEO TEKST

Odlike dragog kamenja i kako prepoznati kvalitet

Pre određivanja kamena koji će najlepše pristajati vašem karakteru i stilu, važno je da znate svojstva dragog kamenja i kako prepoznati najkvalitetnije komade. Te informacije donosimo u tekstu koji je pred Vama. Uz odabir najlepšeg nakita kojim ćete obeležiti posebne prilike ili darivati drage osobe, neizbežno je i malo istraživati o njihovim svojstvima i šta je to što čini dragi kamen vrhunske obrade i kvaliteta. Od prelamanja svetlosti, do težine, boje i retkosti, mnogi faktori ulaze u finalnu računicu lepote i kvaliteta. Saznajte sve o tome pre nego što se upustite u ...

CEO TEKST

Saveti za održavanje nakita

Kako bi Vaš nakit dugo ostao lep i delikatan kao prvog dana kada ste ga kupili, potrebno mu je s vremena na vreme posvetiti malo pažnje i očistiti ga. Saznajte kako se čiste različiti plemeniti metali i drago kamenje koje imamo u ponudi. Sasvim je uobičajeno da nakit posle nekog vremena izgubi nešto od svoj sjaja, zahvaljujući nošenju i spoljašnjim uticajima. To se često može sasvim lako rešiti tako što ćete ga pažljivo oprati ili obrisati i ukloniti prljavštinu koja se gotovo i ne vidi, ali utiče na lepotu prstenja, ogrlica i narukvica. Uz pomoć ovih saveta za ...

CEO TEKST

Kako se označavaju plemeniti metali

Kreiranje jedinstvenog i kvalitetnog nakita nije jednostavan posao, ali je umetnost koju rado stvaramo za Vas. Saznajte kako se označavaju plemeniti metali koji će najviše odgovarati vašem stilu i karakteru. Za odabir najlepšeg nakita od zlata ili platine, koje stilski ukrašavamo dodacima u vidu različitih dragulja, važno je znati kakvi su plemeniti metali u pitanju i šta ukazuje na njihov kvalitet. Pred vama su informacije o vrstama plemenitih metala koje koristimo u izradi personalizovanog, elegantnog i modernog nakita za naše klijente.

CEO TEKST

Moderni glamur

Već prepoznatljiv dizajn Personal otvorenog  prstenja privući će sve one koji idu u korak sa svetskim trendovima. Koncept takozvanog SPLIT prstenja zauzeo je značajno mesto u svetskim juvelirnicama. U našoj radnji možete naći širok izbor ovakvih modela u različitim varijantama. Od roze zlata i braon dijamanata, pa do modela izrađenih u kompoziciji prirodnih bisera i dijamanata. Odvažite se i ponesite ovo zaista posebno prstenje sa ličnim pečatom.

CEO TEKST

Nakit Misis

Sa željom da našim kupcima pružimo nešto drugačiji nakit  u našu radnju uvodimo čuveni italijanski nakit Misis. Misis je nastao 1986. godine u Vićenci, gradu u kojem se susreću moda i umetnost, poznatom po velikom broju juvelirskih kuća.Misis kolekcije čini neobičan i atraktivan nakit, izrađen u kombinaciji neobičnih materijala i nesvakidašnjeg dizajna.

CEO TEKST

Tanzanit

TANZANIT je veoma jedinstven kamen.On se nalazi samo na jednoj lokaciji na svetu, u afričkoj državi Tanzaniji.Tanzanit je slavljen kao dragulj 20. veka. Eksperti za drago kamenje su bukvalno ostali bez teksta, kada su im prikazani prvi tamnoplavi kristali. Njegova plava boja koja se presijava u blago ljubičastoj nijansi je stvarno fantastična. Njegova boja varira od teget do svetloljubičasto plave.Najtraženija boja je plava, uokvirena svetloljubičastom nijansom. Specifično za tanzanite je pojava više boja u jednom kamenu. Zavisno od ugla iz kojeg se gleda, kamen se javlja u plavoj, ljubičastoj ili sivoj, b ...

CEO TEKST

Dijamant

DIJAMANT je uvek nepogrešiv izbor, simbol večnosti i neuništivosti, stabilnosti i večne ljubavi. Osvojiće srce svake dame koja ima istančan ukus.Zadivljenost dijamantima nije samo zbog njegove lepote, već i zbog činjenice da je najtvrđi od svog dragog kamenja, te je postao predmet požude. Bezbojni dijamant je nepogrešiv izbor, ukoliko želite da svojoj izabranici pokažete da ste spremni da provedete ostatak života zajedno.

CEO TEKST

Morganit

MORGANIT je dragi kamen koji pripada porodici akvamarina.Njegova nežno roze nijansa prosto očarava i svakom vereničkom prstenu daje posebnu notu prefinjenosti i elegancije.Postoji verovanje da je upravo morganit kamen ljubavi. On pomaže stvaranje fleksibilnijeg stava prema ljudskim različitostima. Leči netoleranciju i predrasude. Ovo je veoma redak kamen i samo zato nije postao popularan kao njegovi rođaci.Ovaj veličanstveni kamen pokazuje svoje najlepše boje, koje idu od svetlo ružičaste do nežno ljubičaste.

CEO TEKST

Ametist

AMETIST se i danas smatra za jedan od najpoželjnijih i najpopularnijih ljubičastih kamena.Boja ametista je često neujednačena, varira od ljubičaste do boje lavande, staklastog je sjaja. On se smatra spiritualnim i duhovnim kamenom.Takođe je kristal zaštite, nesebičnosti i plemenitosti. Budi intuiciju, unosi mir i jasnoću. Ametist je idealan izbor za dame koje vole magično kamenje, koje ojačava duh i unutrašnji mir.

CEO TEKST

Safir

Plava, čista i prozirna boja SAFIR vezuje za nebo i svetlost, pa samim tim simbolizuje mudrost, čistotu, čednost, poštenje, istrajnost. Po svojoj izvanrednoj tvrdoći, zajedno sa rubinom nalazi se odmah iza dijamanta.Boju dragog kamenja delimo na tri komponente - nijanse, zasićenost i ton. Nijansa dragog kamena se uglavnom naziva boja dragog kamena. Plavi Safir dragi kamen se nalazi u smesama plave i drugih boja, raznim nijansama i različitih nivoa zasićenosti.Plavi safir, kao simbol sigurnosti, na najlepši mogući način zaokružiće vašu ljubavnu priču.

CEO TEKST

Akvamarin

AKVAMARIN je poznat po svojoj čisto prozirnoj plavoj boji.Postoji verovanje da je zarobio lepotu mora. Neptun, kralj mora, ga je dao kao poklon sirenama. On donosi ljubav svakome ko ga poseduje.Pripada BERIL grupi, a od smaragda se razlikuje upravo po karakterističnoj boji. Što je plava boja ovog kamena tamnija, on se smatra vrednijim. Simbolizuje čistotu ljubavi i bračne sreće, ali i hrabrosti i odvažnosti.Akvamarin je pravi izbor za dame istančanog ukusa koje vole prozračnost i čistotu kada je drago kamenje u pitanju.

CEO TEKST

Smaragd

SMARAGD mnogi smatraju najlepšim dragim kamenom.Najveći razlog za to jeste njegova smaragdno zelena boja, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Smaragd se smatra kamenom inspiracije, ravnoteže i blagostanja, i unutrašnje lepote. Postoji tumačenje da upravo smaragd pojačava bezuslovnu ljubav.Smaragd je najveličansteniji ukoliko je okružen belim brilijantima, i time oni stvaraju savršen sklad. Ukoliko vaša izabranica ima zelene oči, smaragd će joj savršeno pristajati.Preporučujemo zeleni smaragd svim damama koje žele vise od klasike na svom vereničkom prstenu.

CEO TEKST

Rubin

RUBIN svojom crvenom bojom asocira na ljubav, strast, i moć.Zbog svoje izvanredne tvrdoće i sjaja, kao i rariteta, oduvek je svrstavan u najvrednije drago kamenje.Boja rubina varira od narandžasto-crvene do ljubičasto-crvene, ali čisto crvena boja se smatra najvrednijom.Ukoliko se odlučite da svoju izabranicu obradujete prstenom sa rubinom, imajte na umu da on simbolizuje strastvenu i neraskidivu vezu.   

CEO TEKST

Nakit za mame i decu Le Bebe

Učinite vaše najvažnije trenutke nezaboravnim sa nakitom italijanskog brenda Le Bebe. U našem asortimanu možete pronaći srebrne ogrlice sa cuclom ili zvečkom čija će melodija radovati vašu bebu i vas. Pored klasičnih ogrlica u ponudi imamo i novu kolekciju sa emajlom u boji.Za decu predškolskog i školskog uzrasta možete izabrati neki od privezaka od belog ili roze zlata sa ili bez dijamanata, kao i ogrlice i narukvice u kombinaciji konca i zlata ili srebra.

CEO TEKST

Anti diamond devojka

Dijamanti, kao najtvrdji  I najdugovečniji kamen, logičan su izbor za verenički prsten već decenijama unazad.  Moderno doba, donelo je potrebu da se nakitu doda lični pečat i promenu u dizajnu prstenja, kao i kamenju koje će krasiti vaš verenički prsten.  Polazeći od pretpostavke da je tradicionalna forma vereničkog prstena, uzdignut kamen, poput solitera, moderne mlade sve više se odlučuju za skladnije forme I spuštenije kamenje u dizajnu prstenja, zbog svoje funkcionalnosti. Tako je I došlo do svetskog trenda dragog I poludragog kamenja u boji. Pa je tradicionalni beli ...

CEO TEKST

Nakit i elegancija

Sadržaj ženinine kutije za nakit predstavlja hroniku njene prošlosti. Ono što priča kutija za nakit, prava je romansa, i na svu sreću, ona je najčešće velika i puna strasti.Nakit je detalj u okviru pojma elegancije, čija je jedina uloga da ukrasi, a elegancija nakita je krajnje individualna stvar. Zato je potpuno nemoguće dati preciznu preporuku o tome kakav nakit treba nostiti. Ipak, jedno je sigurno: elegantna žena, čak i kada obožava nakit, ne treba nikad da pusti mašti na volju toliko da izgleda kao božićna jelka pretrpana ukrasima. I ne zaboravite, jednostavnost je glavna istina e ...

CEO TEKST

Cena ili kvalitet?

Jedna od najbitnijih kupovina koje ćete obaviti prilikom venčanja je upravo odabir burmi. Naravno da će kupovinu burmi odrediti budžet kojim raspolažete, ali nikako ne preporučujemo da kupite one najjeftinije niti prve na koje naiđete. Bolje uštedite na kupovini bilo čega drugoga što vam treba za venčanje nego na burmi. Jer, ona će biti najtrajnija uspomena na vaše venčanje dok većinu svega ostaloga plaćate da bi koristili taj jedan dan. Burma nije kao drugi nakit ili komad odeće koji ćete zameniti kad vam dosadi. Venčane burme ćete nositi celog života. Još bitniji razlog za kupovinu ...

CEO TEKST

Eternity prsten

Eternity prstenKoncept eternity prstena osmišljen je od strane poznate juvelirske kuće De Beers 1960. godine.Dijamanti su obično prvi izbor kada je u pitanju odabir kamena za Eterniti prsten. Oni mogu biti ugrađeni čitovom dužinom burme ili u jednoj polovini.Osim dijamanata, u eternity prsten moguće je ugraditi i drugo drago kamenje kao što su rubini, smaragdi ili safiri.Kada ga poklanjati? Eternity prsten predstavlja idealan poklon kada je u  pitanju proslava godišnjice braka, jer na simboličan način odabirom broja kamenčića možete dati lični pečat ovom komadu nakita. Eternity prst ...

CEO TEKST

Vaš lični savetnik

Ukoliko vam se kupovina nakita čini stresnom I dosadnom i shvatate da vam je internet pretraga I obilazak radnji, oduzeo previše vremena, pravi je trenutak da se konsultujete sa profesionalnim savetnikom za pronalaženje pravog komada nakita. U konsultaciji sa vama, na osnovu vaših specifikacija i izdvojenog budžeta, lični savetnik će napraviti selekciju komada iz bogate „Personalove“ ponude, sve dok zajedno ne pronadjete onaj pravi koji će na pravi način simbolizovati vašu ljubav. Kao specijalista za vereničko prstenje, vaš lični savetnik će eliminisati vreme koje biste u ...

CEO TEKST

Vodič za džentlmene

PET ZLATNIH PRAVILA:   1. Iznenadite je. Bez obzira da li ste sveže zaljubljeni ili se zabavljate već godinama, neka Vaša prosidba bude veliko iznenađenje koje će je oboriti s nogu.  2. Budite zaista spremni.Nekoliko puta naglas ponovite rečenicu kojom ćete je zaprositi. Pomoći će i ako negde zapišete ono što joj želite reći. Na taj način Vaš mali govor možete dovesti do pefekcije. 3. Posavetujte se sa njenim roditeljima. Iako su odavno prošli dani kada se za ruku devojke pitao njen otac, i dalje ima nečeg lepog u tome da zatražite blagoslov njenih roditelja.   ...

CEO TEKST

Burme od roze zlata

Pink and White kolekcija burmi je izrađena posebnom tehnikom, u kojoj se autentično spaja roze i belo zlato. Pažljivom obradom dobijaju se prefinjeni parovi burmi koji odišu elegancijom, i svojim dizajnom prosto mame poglede i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ova kolekcija namenjena je parovima sa istančanim ukusom za nakit koji žele više od klasike za svoj najvažniji dan. U Personalovoj bogatoj ponudi pronaći ćete burme optočene dijamantima ili cirkonima, po vašem izboru, ručno gravirane burme, čak i ručno kovane burme. Roze zlato svakom modelu daje luksuznu notu, dok se bakarna boja ...

CEO TEKST

O dijamantima

Jednom kada se odlučite za kupovinu dijamanata treba da znate gde i kako ih kupovati.  Iako su dijamanti mali, budite uvereni da njihove cene nisu. Dijamant poseduje sve osobine koje ga svrstavaju među najcenjeniji dragi kamen: poseban sjaj, izuzetnu lepotu, retkost i zahvaljući čvrstini, san čovečanstva – večnost. Dijamant je po hemijskom sastavu čist kristalni ugljenik. Njegovu drugu modifikaciju čini grafit. Tvrdoća mu je 10 po Mosovoj skali, što znači da je najtvrđi mineral. Nije ga moguće seći bez dijamantskog praha (danas laserom) i mora se seći po tačno određenim kristalografskim pravcima ...

CEO TEKST

Kako izabrati verenički prsten?

Ono što je potrebno da znate pri odabiru vereničkog prstena, jeste da prsten prilagodite senzibilitetu devojke kojoj je namenjen. U našoj raznovrsnoj ponudi pronaći ćete veliki izbor modela, od diskretnog do veoma efektnog vereničkog prstenja.Izbor kamena je takođe veoma važan detalj. Dijamant je uvek nepogrešiv izbor, bilo da je u pitanju beli brilijant, simbol večnosti i neuništivosti, stabilnosti i večne ljubavi; bilo da je u pitanju neki od dragog kamenja u boji koji su namenjeni malo hrabrijim damama. Naravno, u našoj ponudi pronaći ćete i prstenje sa cirkonima, ukoliko je ...

CEO TEKST

Invisible setting

Kada je reč o odabiru savršenog vereničkog prstena, Personal je za vas pripremio nešto zaista posebno. Reč je o vereničkom prstenju, ukrašenom brilijantima, koji su posebni zbog svog jedinstvenog načina ugradnje kamenja, popularno nazvanog “invisible setting”. Radi se o veoma modernoj tehnici kod koje skup manjih brilijanata čine vizuelnu iluziju jednog većeg dijamanta, kako bi prsten vaše izabranice zablistao sjajem veće karataže brilijanata, po dosta prihvatljivijoj ceni.Kod ovakve ugradnje kamenja, svaki brilijant koristi zlatne držače ispod površine, koji nisu vi ...

CEO TEKST

Drago kamenje

DIJAMANT je uvek nepogrešiv izbor, simbol večnosti i neuništivosti, stabilnosti i večne ljubavi. Osvojiće srce svake dame koja ima istančan ukus. Zadivljenost dijamantima nije samo zbog njegove lepote, već i zbog činjenice da je najtvrđi od svog dragog kamenja, te je postao predmet požude.  Beli dijamant je nepogrešiv izbor, ukoliko želite da svojoj izabranici pokažete da ste spremni da provedete ostatak života zajedno.

CEO TEKST

Boje zlata

Ukoliko imate nedoumice u odabiru boje zlata, potrebno je da znate da boja zlata ne menja kvalitet, niti može bitno uticati na cenu. Boja zlata zavisi od legura. Legure su mešavine dva ili više metala, koje se koriste kako bi nakit bio otporniji, postojaniji i lakši za oblikovanje. Čistoća zlata se izražava u karatima. Čisto zlato ima 24 karata. S obzirom da se zlato za izradu nakita meša sa drugim metalima, sadržaj zlata u leguri varira. U našim zlatarama, najčešće se izrađuje nakit od 14 karata sa oznakom 585, što znači da u sebi sadrži 58,5% čistog zlata, a osta ...

CEO TEKST

Na kojoj ruci se nosi verenički prsten?

Verenički prsten se uvek nosi na domalom prstu leve ruke. Ovo je praktično jer se verenički prsten i burma (koja se najčešće nalazi na desnoj ruci) neće međusobno grebati, tako da se ne oštećuju.Mlada može verenički prsten za vreme ceremonije venčanja da nosi na istoj ruci na koju joj mladoženja stavlja burmu. Stavljanje burme preko vereničkog prstena označava da se veridba pretočila u brak.Postoji običaj da se verenički prsten daje kumi ili deveruši koja ga čuva za vreme venčanja i onda ga vraća nevesti koja ga stavlja na ruku koju odabere sama.

CEO TEKST

Burme od belog zlata

Burme od belog zlata su najčešći izbor savremenih mladenaca. Klasične i glamurozne u isto vreme, ove burme plene svojom lepotom i elegancijom. Mogu biti sjajno polirane, ili matirane u različitim teksturama po vašoj želji. Ženska burma može biti ukrašena jednim dijamantom koji svojim svetlucavim, bistrim sjajem svedoči o večnoj lepoti jednostavnosti. Muška burma u belom zlatu, sasvim odmerena, odaje vrhunsku izradu i na najdiskretnijim burmama.Burme od belog zlata jednako elegantno izgledaju i sa nizom sitnijih dijamanata, koji će dodatno istaći lepotu i blistavost belog zlata.Belo zla ...

CEO TEKST

Anatomske burme

 Jedno od pitanja koje nam najčešće postavljate je šta znači anatomski oblikovana burma?Anatomski oblikovane burme podrazumevaju burme koje sa svoje unutrašnje strane imaju blagu oblinu koja izuzetno doprinosi udobnosti tokom svakodnevnog nošenja. Ova oblina delimično odvaja burmu od prsta, dakle prsten ne steže, a koža diše, što je jako bitan detalj jer se burma nosi uglavnom svakog dana. Ukoliko niste navikli na nošenje prstenja toplo preporučujemo anatomske burme koje vam obezbedjuju savršeno prijanjanje na prst. Svi modeli burmi u zlatari Personal s ...

CEO TEKST

Burme sa keramikom

Kada je reč o poslednjim svetskim trendovima u izradi burmi, burme sa keramikom diktiraju jedan novi talas modernog vremena, I svojom raskošnom lepotom, podsećaju da prstenje za venčanje, može biti mnogo više od tradicionalnog zlatnog kruga. Keramika nikako nije slabijeg kvaliteta od zlata, naprotiv,  čvršća je I otporniji na ogrebotine I ne izaziva alergije. Personalova high-tech keramika je specifična, napravljena specijalno za primenu u izradi nakita, te je ne treba dovoditi u vezu sa emajlom koji trgovci u Srbiji često nazivaju keramikom. Ukoliko želite estetski i tehnološki k ...

CEO TEKST